Taloyhtiön historiaa

Tontin ja rakennusten historiaa ja arkkitehtuuri – pala Aurinkokorttelia
Turun palo 1827 hävitti suureksi osaksi kaupungin rakennukset, joista enin osa oli puutaloja. Ludwig Engelin 1828 laatimalle ruutuasemakaavalle syntyi uusi kortteli kv. Solen, Aurinkokortteli, jolle aikanaan rakennettiin myös Asunto Oy Linnankatu 8:n asuin- ja liikerakennus. Vuonna 1962 valmistunut talomme on arkkitehti Pekka Pitkäsen piirtämä, kuten myös naapuritaloyhtiömme Asunto Oy Carenia. Linnankatu 8:n paikalla sijaitsi aiemmin liikemies Carl Fredrik Junneliuksen jugendkivitalo torneineen (arkkitehti Willy Oest), joka sai väistyä meidän talomme tieltä 1961.

Talokorttelimme joenpuoleisella kadulla, Läntisellä Rantakadulla, on jäljellä rivi vanhoja kivitaloja palonjälkeiseltä 1800-luvulta. Heurlinin ruotsinkielinen tyttökoulu toimi aikoinaan nykyisen Café Artin tiloissa (Charles Bassin piirtämä talo) Läntisen Rantakadun ja Kauppiaskadun kulmassa. Seuraavassa talossa (piirtänyt C.L. Engel) Rantakatua länteen kuljettaessa on toiminut mm. sokeritehdas ja sitä seuraavassa kaupunginarkkitehti G.T.P. von Chiewitzchin toimisto. Aurakadun kulmassa sijaitsee talo, jossa toimii mm. ravintola Blanko ja joka on alun perin myös Charles Bassin piirtämä. Aurakadulla Bassin talon jatkeena seisoo komea Frithiof Strandellin piirtämä Verdandin talo, joka taittaa Linnankadulle.

Näin korttelikierroksen päätteeksi tulemme Linnankadulla Verdandin talon naapurina aikanaan sijainneeseen Carl Fredrik Junneliuksen jugendkivitaloon komeine torneineen (arkkitehti Willy Oest), joka sai väistyä meidän talomme, Asunto Oy Linnankatu 8:n, tieltä vuonna 1961.

Nimekkäät arkkitehdit ovat siis muovanneet kortteliamme läpi vuosisatojen ja liittävät sen historialliseen ja kultturelliin maisemaan naapurikortteleiden Fortunan ja Siriuksen kanssa.

Lähteet:
Harri Kalpa, Muuttuva kaupunki: Turku eilen ja tänään, I - IV (1977 -).
Eva Latvakangas, Turku - Muuttuva kaupunki, I - II (2011).

Korttelimme historiaa kuvataan ansiokkaasti myös mm. kirjassa: Auragatan 1, Kvarteret Solen, tekijät Folke Sjögren ja Helena Soiri-Snellman (1999). Mukaan on liitetty valokuva talomme paikalla aiemmin sijainneesta ns. Junneliuksen talosta (Åbo Akademis Bildsamlingar).

Kirjoittajana ja kuvien kokoajana Krister Steinby